BİZ TÜRK MÜYÜZ?

Burada ne yazıyor ki!

Arkadaşlar iki tane fotoğraf paylaştım. Bunların ne olduğunu bilen varmı aranızda. Yada içeriği konusunda bilgisi olan. Yokmu yoksa olum siz nasıl Türksünüz diye sormak zorundayım. Açıkçası bende bilmiyorum. google amcaya Fatih Sultan Mehmet hanın fermanı yazınca çıktı. Bosna'nın fethinden sonra latin papaza yazmış. diğeride Kanuni Sultan Süleyman Hanın Fransız kralına yazdığı meşhur mektup. Bilmiyorum google öyle diyor.

Ama ben atalarımın ne yazdığını okuyamıyacak kadar TÜRKÜM işte.
Başbakan ismet inönünün dediği gibi “Harf devriminin tek amacı ve hatta en önemli amacı okuma yazmanın yaygınlaşmasını sağlama değildir. Okur-yazar oranının düşük oluşunun yegâne sebebi alfabenin öğrenilmesinin zor olduğu değildi. Devrimin temel gayelerinden biri yeni nesillere geçmişin kapılarını kapamak, Arap-Islam dünyası ile bağları koparmak ve dinin toplum üzerindeki etkisini zayıflatmaktı.(…) Yeni nesiller, eski yazıyı öğrenemeyecekler, yeni yazı ile çıkan eserleri de biz denetleyecektik. (…) Din eserleri eski yazıyla yazılmış olduğundan okunmayacak, dinin toplum üzerindeki etkisi azalacaktı.

Gerçek bu muydu. Musalla mezarlığından geçerken bazı taşların üzerinde yazan isimleri okuyamamak dedelerimizi bile bilememek paylaştığım fotoğrafları okuyamamak bunu doğruluyor sanırım.

Bugüne gelirsek. Fatih Sultan Mehmet atamızın Bosnadaki latin papaza yazdığı mektubu okusaydık. Belki andımız ile ilgili böyle düşünmeyecektik.

Bugün bir İngiliz entelektüeli Shakespeare'i, Shelly'yi okur, bilir. Bizimkiler Nedim'i, Fuzuli'yi anlamaz, Şeyh Galip'i utanmadan İngilizcesinden okuruz.

Sonra Türklük ile çıkar her yere ahkam keseriz.

Japonlar, Çinliler, Yahudiler, Fransızlar, İngilizler kadar ileri medeniyetler seviyesindemiyiz. Ama değiliz. Çünkü onların tarihi var bizim ise çevirmenlerimiz.

Saygılarımla....

Yorumlar

  1. Tebrik ederim... önemli bir konuda doğru bir tepki koymuşsunuz...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder