OKULDA BESLENME



Okulda Doğru Beslenme Başarıyı Artırıyor

Birçok uzmana okulda başarının nedeni sorulduğunda, düzenli çalışma ve düzenli uyku gibi maddeler duyarız cevap olarak. Oysa başarının temel şartıdır doğru beslenme. İşte doğru besinler ve başarı...


Kahvaltı çok önemli!
Kahvaltı bir çocuğun okuldaki başarısını ve dikkatini etkileyen günün en önemli öğünü. Kahvaltı uzun bir gece açlığından sonra vücudun enerji almasını ve güne başlamasını sağlar. Ayrıca kahvaltı yapmayan bir çocuk okulda bulunduğu süre boyunca abur cubura yönelir. Bu yüzden çocukların kahvaltı yapmaları şarttır. Kahvaltıda muhakkak süt, peynir, yumurta gibi protein kaynakları, domates, havuç, salatalık gibi sebzeler ve ekmek olmalıdır. Çocuk fazla kilolu değilse pekmez, reçel veya bal tüketilebilir. Salam, sosis, sucuk gibi yağlı ve nitrit-nitrat içeriği yüksek olan besinlerin fazla tüketilmemesi önerilmektedir.

Tenefüste meyve, süt…
Çocuğun teneffüslerde okul kantininden cips, çikolata, hazır meyve suları, kola gibi abur cuburları almasını önlemek için muhakkak yanına meyve, kuru meyve, süt, sebze çubukları veya evde yapılmış küçük kekler gibi alternatif besinler konulmalı ve ara öğün yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocuğun beslenmesine büyük bir elma yerine, 2 çeşit küçük meyve konulması çok daha mantıklıdır. Çünkü çocuk büyük bir meyveyi tüketmekte zorlanabilir.

Eve abur cubur alınmamalı
Eve abur cubur besinler alınmamalıdır. Nasıl olsa çocuk dışarıda bir şekilde bu besinlerden tatmaktadır ve gerçekten canı isterse zaten bunu dile getirecektir.
Beslenme alışkanlıkları bu yaşlarda şekillenmektedir. Bu yüzden yanlış beslenme alışkanlıklarının önlenmesi ve doğrularının pekiştirilmesi için ailenin ve öğretmenlerin beslenme konusunda bilinçli olması gerekmektedir.


 Uyku Düzeninin Önemi. 
 Verimli ders çalışmanın gün boyunca sağlıklı dağılımının yapılması ve verimli bir sonuç alınması için güne uykunun alınmış olarak başlanmasında ciddi yarar vardır. Vücudun dinamik bir süreçle güne başlamasında, uykunun yeterli miktarda alınması önemli rol oynar.

Uyku düzeni neden gereklidir?

Yapılan araştırmalarda, beynimizin algılama ve öğrenme kapasitesi ile uyku düzenimiz arasında yüksek korelasyona sahip bir ilişkinin olduğu, düzenli uykusunu alan öğrencilerin daha etkin öğrendiği ve hatırlama düzeylerinin oldukça yüksek çıktığı verisi elde edilmiştir.
Uyku düzeni sağlıklı olmayan bireylerde öğrenmenin yeterli düzeyde olmadığı ve unutmanın yüksek düzeyde gerçekleştiği tespit edilmiştir.

Uyku düzeni nasıl oluşturulur? Öncelikle, en verimli uyku aralığının saat 10:00 ile 07:00 aralığında, ortalama 7-8 saat uzunluğunda olduğuna (mevsime göre değişimler yaşanabilir) dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu aralıkta olmak koşuluyla 10:00-06:00 veya 11:00-07:00 aralığında kurgulanacak bir uyku düzeni etkin öğrenme için oldukça faydalıdır.

Bu uyku düzenini sadece okul veya dershaneye gittiğiniz günlerde değil, eğitimin olmadığı çeşitli tatil günlerinde dahi uygulamanızda yarar vardır. Sizin dışınızda gelişen bazı durumlar bu uyku düzenini bozabilir. Bu gibi ekstra durumlar sık olmamak koşuluyla uyku düzenine zarar vermezler.

Çözülmesi gereken testlerim var, yine de uykuyu mu tercih edeceğim?

Bu sorunun net bir cevabı vardır:evet. Eğer belirli saatte uyumaya alışmışsanız zaten o saatten sonra anlama güçlüğü çekeceksiniz. Uykuyla boğuşmak yerine uyumayı tercih ediniz; eksikliklerinizi sabah biraz daha erken kalkarak tamamlamaya çalışınız.                                                                                       

                                                                             

Yorumlar