YAŞAM TARZI, GEZİ OLAYLARINA FARKLI BİR YAKLAŞIM


Atatürk cumhuriyet ile beraber getirdiği bir çok yenilik kesinlikle küçümsenemez. yaptığı bir çok devrim ülkenin önünü açmış. bir çok alanda ilerlememize sebep olmuştur. Bugün ise Atatürkün askerleriyiz diyerek ortaya çıkan gurup her ne olursa olsun Atatürkün yaptığı herşeyin doğru olduğunu düşünmüştür. Belkide doğrudur. Onun tartışması değildir bu. Bu gün yaşadığımız ve tarihe geçen gezi olayları ile başlayan sözde halk (ama sadece bir ideolojiye inanan insanlar bütün halk değil) topluluğu geçmişte yaşanan bazı olayları atlamaktadır yada görmezden gelmektedir. Yani işine gelmemektedir. Konumuz şapka inkilabı. Şapakanın ileri medeniyetler seviyesine geçişte bir araç olduğunu düşünen Atatürk bu yasanın çıkmasından sonra Ülkeyi oluşturan gerçek halk bazı protestolar olmuş ve bir çok idam ve tutuklamayla sonuçlanmıştır. Hani şimdi kızıyoruz ya göz altılara. POLİSE hükümete bakalım o zaman neler olmuş.

Yasa, çeşitli Anadolu illerinde protestolara neden oldu. Yasanın kabul edildiği gün Erzurum'da protesto gösterileri oldu ve bu ilde bir ay sıkıyönetim ilan edildi. Tutuklananlardan 13 kişi idama mahkum oldu[4].
24-25 Kasım tarihlerinde Kayseri'de Şeyh Ahmet Efendi dört arkadaşının yönlendirmesi ile büyük bir yürüyüş yapıldı, 300 kişi tutuklandı. Şeyh Ahmet Efendi dört arkadaşı İstiklal mahkemesinde yargılanarak idama mahkum edildi.

25 Kasım günü Sivas'ta duvarlara şapka aleyhine afiş ve bildiri asılması nedeniyle şehrin bütün muhtarları tutuklandı; suçsuzluğu anlaşılanlar beraat etti; ulemadan İmamzade Mehmet Necati Efendi ile Abdurrahman Efendi idama mahkum edildi.

Rize'de on gün kadar süren olaylar sonucu 143 kişi tutuklandı; içlerinden 8 kişi idama mahkum edildi.
Maraş'ta ise Camii-i Kebir etrafında toplanıp "Şapka İstemeyiz" diye bağıranlar tutuklandı, 5 kişi idama mahkum oldu.

İstanbul'da özellikle Fatih semtinde yaptıkları konuşmalarla halkı isyana teşvikle suçlanan çok sayıda kişi tutuklandı ve sanıklar Ankara'da yargılandı.
YORUMA GEREK BIRAKMAYAN BU OLAYLARIDA KAFAMIZIN BİR KENARINDA UNUTMALAYIM LÜTFEN.

Yorumlar